«Når Valen danser»
En konsertforestilling for barn i alderen 5-10 år
Med Annabel Guaita, piano og Lars Kolstad, perkusjon.

https://fb.me/e/7fPeVHlDN


Annabel holder på med å øve inn et nytt musikkstykke, og vil så gjerne få det til å danse! Derfor inviterer hun Trommelars på besøk. Kanskje han - sammen med publikum - kan hjelpe henne?
I denne forestillingen stiller vi spørsmål ved hva det er som gjør musikk til musikk. Hvordan blir lyd blir til musikk? Hva betyr stillhet for musikken? Sammen med barna utforsker vi mulige svar. Velkommen til en oppdagelsesferd der vi utforsker noen av musikkens mange mysterier. Det er morsomt og lærerikt og det finnes ikke noe fasitsvar.

Noen tilbakemeldinger etter premieren i juni 2020:
 

«Fin måte å introdusere improvisasjon og lytting på. Min sønn var helt oppslukt, og det stimulerte til mye gøy og kreativ musikklek etterpå».
(Øystein Beck-Eriksen, far til Ignacio, 6 år).

«Musikk skapes når vi møtes!»
(Mio Emil, 6 ½ år, samme kveld - til sin far Jo Båtevik ved leggetid).

Produksjonen er blitt til etter en bestilling fra Sveio Kommune og Fartein Valen-festivalen. Den er utarbeidet under et kunstneropphold hos Seanse, senter for kunstproduksjon i Volda høsten 2019 med Anne Mali Sæther som instruktør. Musikken vi spiller og lytter til er Fartein Valens klaverstykke Valse Noble fra Four Piano Pieces opus 22 (1935)

Barnas perspektiv i møte med musikk kan også være verdifull for oss voksne. Barnas spørsmål og undring er noe universelt som ikke kjenner fylkesgrenser, landegrenser eller musikalske stiler. Vi mener at Fartein Valens musikk fortjener å få oppmerksomhet og nytt fokus. Barnas måte til å ta stilling til noe nytt på er nøkkelen til å oppleve denne musikken fordi vi tror at gjennom den portalen kan vi også treffe barnet i oss selv. På denne måten henter vi tilbake til noe grunnleggende i møtet med den klassiske musikken. I forestillingen vår inntar vi en undrende grunnholdning som leder til noen universelle spørsmål om musikk. Vi inntar barnets perspektiv, ikke bare for å tilpasse oss barna men også for å gjøre musikken tilgjengelig for oss selv som voksne.

Hva vil barna kunne oppleve?

barna blir oppmuntret til å oppdage og utforske egne følelser som oppstår og aktiveres i møte med musikken.
barna blir invitert med i en musikalsk improvisasjon rundt rytmiske og melodiske elementer fra musikken.
barna får finne ut hvordan musikken kan ha mening for akkurat dem og får dermed større eierskap til denne musikken.
barna blir tatt på alvor ved at deres opplevelser blir verdsatt og anerkjent. De får dermed større tillit til sine egne opplevelser i møte med musikken.

Barna får nærhet til musikken som noe levende i øyeblikket fremfor en forståelse definert av voksne. 

BIO
Annabel Guaita er klassisk pianist og musikkformidler med lang erfaring fra Den Kulturelle Skolesekken. Hun jobber under konseptnavnet Lyttelos og har i en årrekke trollbundet publikum med utsolgte foredrag om lytting blant annet for Bergen Filharmoniske Orkester. Hun har en kunstnerisk doktorgrad på Fartein Valens pianomusikk. Hun arbeidet da med å finne ulike måter å spille musikken på. Jakten etter å åpne nye dører inn til denne musikken førte henne til Lars Kolstad. Han er høgskolelektor i musikkpedagogikk ved Høgskolen på Vestlandet. Han har også lang scenisk erfaring, blant annet fra forestillingen «Klapp igjen” på ABC-teateret i Oslo. Han er mest kjent som Trommelars og reiser rundt med bilen full av trommer blant annet i regi av Den Kulturelle Skolesekken. Han inviterer store og små til improvisert samspill under mottoet «Trom som du er». Hos ham blir musikken til i øyeblikket i en høyst levende og uforutsigbar prosess mellom mennesker med svært ulik musikalsk skolering. Annabel og Lars har således svært ulik bakgrunn og erfaring med musikk. Nettopp i krysningspunktet mellom disse to musikalske tilnærmingene finner de nye innganger til musikken sammen med barna.

Se her

Billetter:
Barn Kr. 120,-
Voksen Kr 150,-
Familiebillett Kr. 300, -

Billetter kjøpes her