Hold av datoen for Grønn fredag: En motvekt til overforbruksdagen Black Friday!
I dag kjøper vi nordmenn dobbelt så mye klær som på 90-tallet. Vi mener derimot at det er mulig å få noe «nytt» i garderoben uten å måtte kjøpe og bidra til overproduksjonen. Så nå har det endelig blitt tid for å gjenta forrige klesbyttemarked-suksess hvor 1000 plagg ble byttet mellom Lillehamringer – et viktig bidrag mot overforbruket og praktisk eksempel på sirkulær økonomi.
Klesbyttemarkedet arrangeres av Naturvernforbundet Lillehammer og Framtiden i våre hender Lillehammer samt vår nye samarbeidspartner DNT Ung Lillehammer. DNT ønsker å hjelpe oss til å bli enda flinkere til å ta vare på turklærene våre og bli mer beviste når det er tid til å anskaffe seg nye på en bærekraftig måte. Derfor kommer de til å ha egen stand med fokus på nettopp dette og gjennomfører flere initiativer bl.a. ha et område der det er mulig å selge/kjøpe brukt turutsyr, så det er bare å ta en tur i boden og samle sammen det man finner.
Bli med! Og ta med deg venner og familie og bytt bort klær du ikke lenger bruker, mot noe «nytt» og spennende!
Arrangementet og reparasjon er gratis, åpent for alle og lokalene er tilrettelagt for at alle skal kunne delta, ta kontakt om du har noen spørsmål eller forespørsler tilknyttet tilgjengelighet (mai-britt@framtiden.no).
Slik fungerer det:
- Ta med deg maks 7 plagg (inkluderer sko) som er hele og pent brukt. Tommelfingerregelen er at en venn ville blitt glad for å få plagget. Ødelagte eller slitte klær tas ikke imot til bytting, men du kan få hjelp til å reparere dem (og filler kan doneres på stedet).
- Innlevering av klær:
Dagen før, foran Kulturhuset Banken og i gågata (sted og tidspunkt kommer).
Og på selve dagen mellom kl. 11.00-13.00.
- Du vil få utlevert opptil 7 byttelapper som er "betaling" per plagg/skopar. Når du har funnet deg nye klær under byttingen, brukes disse lappene som betaling ved utgangen.
- Bytting:
Vil skje mellom kl. 14.00-16.00 og igjen kl. 17.00-19.00. På denne måten blir skattene fordelt i to puljer og blir ikke lagt frem på en gang.
- Foredrag:
I pausen mellom de to byttepuljene vil det være foredrag med Anja Bakken Riise som er leder i Framtiden i våre hender. Hun vil prate om norsk klesforbruk og presentere hvordan en produsentansvarsordning kan være noe av løsningen for at det norske klesforbruket blir mer ansvarlig. Anja deler gode råd til hvordan din garderobe og dine klesvaner kan bli mer bærekraftig.
- Reparasjon:
Under hele arrangementet vil det bli mulig å få hjelp til reparasjon. I regi av nettverket Lillehammer Reparerer kommer Bendiksen & søm og Fryvil Redesign på besøk og vil hjelpe til med ulike typer reparasjon. Denne gangen tilbyr disse dyktige hender også reparasjon av turklærene dine (ikke bytting av glidelås) under arrangementet.
Sist, men ikke minst, vil Lillehammer Husflidslag stille med et par symaskiner, gode tips og hjelp til bla. tilpasning av klær.
- Salg av turutstyr:
Det vil bli utlevert lapper der man selv kan sette pris og legge ved nummer til vipps, det som ikke selges kan tas med hjem igjen av selger.
Vi gleder oss til å se nettopp deg der!
Arrangementet er delfinansiert av Sparebankstiftelsen DNB.