Gimse & Gimse - Sinfonietta Innlandet AVLYST!

Plakat jpg
Konserten er avlyst pga. korona.

KONSERTEN SETTES OPP IGJEN VED EN SENERE ANLEDNING.

Sinfoniettaens intrikate forbindelser

Sinfonietta Innlandet (SI) skal på turne. Først ut er Fredrikstad 14. november, så følger Kongsvinger 15. november og Lillehammer samme dag. På programmet står Mozart, Beethoven og Schnittke. Ingen oppsiktsvekkende valg av komponister, men i programvalget skjuler det seg intrikate forbindelseslinjer. 

Mozarts klaverkonsert nr 11 med Håvard Gimse som solist er et relativt tidlig verk (KV 413)  fra mesterens hånd, men tross sine lekende yttersatser - og med det uvanlige grepet å legge en menuett som avslutning - er det en moden og reflektert Mozart vi får høre. Bare den suverene andresatsen er en reise verdt.

I valget av russeren Alfred Schnittkes "Moz-Art à la Haydn" (skrevet i 1977) er det sinfoniettaens forbindelseslinjer trer inn med full kraft. Dette er samtidsmusikk, ja vel, men ikke egnet til å skremme noen i Schnittkes intrikate balansegang mellom vår tids klangverden, helt tydelige Mozart-sitater (symfoni nr 40), humor og musikk som hele tida står og bikker uten helt å lande i en spesifikk stilretning. Ekstra morsomt er  selvsagt referansen til Haydns såkalte "Avskjedssymfoni" nr 45 der musikerne en etter en forlater podiet. Schnittke gjør det det samme her!

Verket er skrevet for to fiolinsolister, her ivaretatt av Atle Sponberg og Eleanor Corr.

Sinfoniettaen har i Beethoven-året valgt å framføre en av 250-årsjubilantens strykekvartetter, tilrettelagt for kammerorkester av fiolinisten og komponisten Henning Kraggerud. Vi snakker om Beethovens strykekvartett nr 11 opus opus 95 - en intens og dramatisk søyle Beethovens kvartettproduksjon, dog ikke uten glimt av lys og håp. Dette en den siste kvartetten før Beethoven setter i gang med sine siste, såkalt "gale" kvartetter der han sprenger alle vedtatte normer i klassisismen. Men i opus 95 er han fortsatt "innafor" og danner en perfekt stilmessig finale i denne konserten med Sinfonietta Innlandet.

Dirigent for det hele er Øyvind Gimse.

Håvard Gimse, klaver

Håvard Gimse er en av Norges fremste musikere med et bredt og allsidig repertoar. Han er ettertraktet både som solist og som kammermusiker. Gimse har gitt konserter på mange av verdens mest prestisjetunge konsertscener, inkludert Wigmore Hall, Carnegie Hall (New York), Palais des Beaux Arts (Brüssel), og Concertgebouw (Amsterdam). Av kammermusikk kan nevnes samspill med Truls Mørk, med flere turnèer bl.a. til USA, Japan og Italia. Berlin Konzerthaus og Carnegie Hall med Tine Thing Helseth , samt konsertopptredener i Beethovenhaus Bonn med Alina Pogostkina og Wigmore Hall med Marianne Thorsen. Gimse er professor ved Norges Musikkhøgskole.

Atle Sponberg, fiolin

Atle Sponberg har markert seg som en av de mest interessante norske fiolinister i dag. Han er aktiv som solist, kammermusiker og orkesterleder. Atle Sponberg har vært solist med en rekke orkestre, aktiv som kammermusiker og har spilt med en lang rekke kjente musikere fra hele verden. Atle Sponberg er kunstnerisk leder for det profesjonelle orkesteret Sinfonietta Innlandet.  

Britisk fiolinsolist Eleanor Corr

Vinner av 2020 Royal Overseas League prisen, og “PDGYA Young Artist” 2020-22, Eleanor Corr er en Britisk fiolinsolist, kammermusiker og konsertmester med oppdrag over hele Norge og Storbritannia. Hun spilte nylig inn Stravinskysin “L’Histoire du Soldat” sammen med stykker av Harrison Birtwistle og Peter Maxwell-Davies for Linn Records. Eleanor har opptrådt på Royal Albert Hall Elgar Room og St. Martin in the Fields sammen med duo partneren sin Aleksandra Myslek, og skal snart opptre på Queen Elizabeth Hall i London.

Øyvind Gimse, kunstnerisk leder og cellist

Øyvind Gimse er en norsk cellist, utdannet ved Norges musikkhøgskole og Hochschule für Musik und Darstellende Kunst i Wien.Han har vært solocellist i Trondheim Symfoniorkester, Det Norske Kammerorkester, Kringkastingsorkesteret og Stavanger Symfoniorkester. Gimse har siden 2002 vært spillende leder av Trondheimssolistene.

 Sinfonietta innlandet 2020

Sinfonietta Innlandet er et prosjektbasert orkester med fleksibel besetning som har base på Gjøvik. Orkesteret ble grunnlagt i 1990 av fiolinisten og dirigenten Rolf Bækkelund og kan under sin nåværende kunstneriske leder, fiolinisten Atle Sponberg, se tilbake på 30 år med sammenhengende virksomhet med en lang rekke produksjoner, konserter med nasjonalt etablerte solister, flere cd-utgivelser fulgt av et stort og trofast publikum ikke bare i Gjøvik, men i hele Innlandet.

​Selv om basen og opprinnelsen til Sinfonietta Innlandet var og er Gjøvik, er orkesterets ambisjon – som navnet tilsier - å dekke er større geografisk område. Orkesteret har tatt mål av seg å tette igjen det man oppfatter som et geografisk vakuum i den profesjonelle orkestervirksomheten mellom Oslo og Trondheim, og tilby befolkningen i det nye fylket Innlandet orkesterkonserter på nasjonalt, og dermed også internasjonalt, nivå.

Sinfonietta Innlandet spilte i oktober- 20 inn en CD med argentinsk tango på LAWO, som får internasjonale lansering høsten 2021.

Forhåndssalg av billetter på Hoopla.no.

Billett voksen kr. 250, -
Billett kulturskole elever/barn  0-12 år Gratis. NB! Det må hentes ut billetter på Hoopla.no.